10 roliga filmfakta du förmodligen inte känner till – del 3

Kan du inte få nog av roliga filmfakta att imponera med? Inte vi på Filmtopp.se heller! Idag bär det alltså av till del 3:

10. Die Hard (1988)

die hard

Som actionhjälten John McClane var Bruce Willis sjundeval. Före honom i kö stod Sylvester Stallone, Mel Gibson, Harrison Ford, Richard Gere, Burt Reynolds och Arnold Schwarzenegger. Willis lön för filmen.

9. The Hunger Games (2012)

jennifer-lawrence-as-katniss-everdeen-in-the-hunger-games

Jennifer Lawrence vet väl hur man går in i en karaktär. Kanske lite för väl. Under en inspelning råkade hon sparka till kollegan och stjärnan Josh Hutcherson i huvudet. Hutcherson föll pladask och åkte på en huvudskakning.

8. Zodiac (2007)

 

zodiac

Skådespelarstjärnan var under inspelningen av David Finchers kriminalare Zodiac utmattad av de långa inspelningsdagarna och passade på att demonstrera sitt missnöje. Hur då? Genom att urinera på inspelningsplatsen.

7. The Pursuit of Happiness (2006)

De hemlösa människorna som var statister i filmen fick en minimumlön på 8,62 dollar i timmen och gratis catering. Vissa av dem menade att det var deras första jobb.

6. The Big Lebowski (1998)

I Joel och Ethan Coens legendariska komedi The Big Lebowski, säger Jeff Bridges karaktär ”The Dude” ordet: ”Man” hela 147 gånger. Antalet utgör ett snitt på nästan 1,5 gånger per minut.

5. Saving Private Ryan (1998)

Saving-Private-Ryan

Skådespelarna av störst vikt i Spielbergs ikoniska krigsfilm Saving Private Ryan, sattes inför inspelningen på ett ”Boot Camp” för att komma in i rollerna. Men inte Matt Damon, som i sin roll som Ryan föraktar att vara soldat.

4. Star Trek: Into Darkness (2013)

Från en poster till Star Trek Into Darkness

Benedict Cumberbatch befann sig hos sin bästa vän när han gjorde ett ”screen test” för den senaste Star Trek-filmen. Han spelade in sig själv framför sin iPhone.

3. Manhattan (1979)

Manhattan, hyllad av de flesta men hatad av sin skapare – Woody Allen. Han föraktade sin film så mycket att han erbjöd dess studiobolag United Artists att regissera en film gratis ifall de gick med på att hålla filmen gömd från allmänheten.

Star Wars (1977)

Star Wars

 

Bill Murray var först tänkt att axla rollen som Han Solo, men valet föll till slut på Harrison Ford. Surt för Murray som likväl varit med i många bra filmer.

1. The Room (2003)

Filmen har kallats för ”världens bästa sämsta film” och kan delvis bero på dess fånigar repliker. Fraserna ”Oh, Hi” sägs hela 9 gånger, ”Don’t worry about it” 8 gånger och ”Oh hey” sju gånger.

Sugen på mer filmfakta? Det kommer! Men så länge kan du läsa våra tidigare listor med filmfakta:

About Axel Diedrichs 663 Articles
Redaktionschef och medgrundare av Filmtopp.se. Aspirerande manusförfattare och cineast.