Recension: The Cobbler (2014)

Adam Sandler The Cobbler

Film The Cobbler (2014)
Regi Thomas McCarthy
Med Adam Sandler, Dustin Hoffman, Steve Buscemi m.fl.
Genre Komedi

Med en magisk symaskin reparerar skomakaren Max Simkin sina kunders skor för att därefter kliva i dem och se världen genom deras ögon.

I flera generationer har släktträdet Simkins butik legat på samma gata i New York, något Max (Adam Sandler) butikgranne Jimmy (Steve Buscemi) påminner honom om så fort han vill lämna dess statiska miljö.

Att växa upp utan en pappa och att bo hos sin dementa mamma är självklart tufft och Max får det ännu tuffare när hans symaskin går i kras. Han tvingas rota fram sin pappas dammiga maskin. Men med maskinen sker en oväntad vändning då Max upptäcker att han kan trä på sig sina kunders reparerade skor och plötsligt förvandlas till skornas ägare.

Men som med all annan magi tillkommer spelregler. Varulvar blir människor vid soluppgången, vampyrer kan inte visas i dagsljus och Nutty Professor har enbart några timmar i sin smala kropp innan han återgår till att vara fet. I The Cobbleråtervänder Max till att vara sig själv så fort han tar av sig personens skor. Dilemmat gör filmens roligaste scen när Max har klivit i sin snygge stamkunds pojkväns skor. När hon och Max är i hennes lägenhet ber hon honom att hoppa in i duschen men han måste behålla skorna på för att inte sabotera sitt kamouflage.

Thomas McCarthys film besvarar frågan: “Vad skulle du göra om du kunde gå i en annan människas skor?”. Det tar inte lång tid innan Max inser att en sån möjlighet kräver ansvar. Under filmens gång hamnar Max och flera av hans kunder i trubbel och genom att agera som dem försöker han reda ut deras bekymmer.

Visst låter det som en intressant film som har alla förutsättningar att vara en kanonrulle? Särskilt med tanke på att Adam Sandler spelar så där knepigt charmig som han gör i sina bättre filmer Reign over me (2007) och Punch-Drunk Love (2002). Filmen har även fantastiska birollsskådespelare i form av Steve Buscemi och Dustin Hoffman samt en bra premiss.

Problemet med filmen är inte själva storyn utan snarare organen som ska få kroppen att fungera. The Cobbler är varken rolig, spännande eller gripande. Ingenting klickar och filmen är fullproppad med stereotyper. Dessutom är storyn inte tillräckligt smart berättad för att vara tillfredsställande. Romantiken gnistrar inte och den delen av filmen känns mest bara som ett verktyg för att sätta filmen i rullning. Ett annat problem med filmen är att Adam Sandler försvinner för mycket i och med att Max tar på sig sina kunders skor. Skurken Leon Ludlow (Method Man), vars skor Max kliver i, har ungefär samma screen-time som Sandler och det blir fel eftersom att Max inte blir konsekvent och istället som fungerar mer som “gubben i lådan”.

The Cobbler är sämre än några Sandlerfilmer och inte bättre än många av dem.

Bäst Scenen i duschen när Max för första gången inser att hans magi är begränsad.

Sämst Filmen saknar tydliga riktlinjer och fokus i berättandet. Ju längre filmen går desto snabbare känns den ihopkastad. I nittio minuter av filmen kände jag ingenting.

För fler recensioner, listor och nyheter, följ Filmtopp.se på facebook och twitter.

[ezcol_1third]  The Cobbler
(2014) on IMDb
[/ezcol_1third] [ezcol_1half] betyg_1 [/ezcol_1half]

Axel Diedrichs

Axel Diedrichs

Redaktionschef och medgrundare av Filmtopp.se. Aspirerande manusförfattare och cineast.
Axel Diedrichs

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Recension: Pixels (2015) - Filmtopp.se

Comments are closed.

Inline
Inline