10 julfilmer du måste se innan du dör – it's beginning to look a lot like christmas...

10 julfilmer du måste se innan du dör – it's beginning to look a lot like christmas...

Uppdaterad 12 december 2021 kl. 11:12 | Publicerad 18 december 2014 kl. 16:12

Filmtopp listar julfilmer!

Varje familj har sin egen tradition hur julafton ska firas. En del äter innan Kalle andra efter. Några dansar kring granen andra dansar under bordet. Några spelar Carolas best of Christmas 72, andra lirar Elvis. Förutom att tomten är en gemensam programpunkt så är TV-utbudet något som präglar och styr svenska folkets juldagar starkt. Vi kastar oss över TV-bilagor och ringar in det som bäst passar vårt hektiska schema. Det är även under julen som biograferna blir välbesökta.

Bill Nighy i Love Actually
Foto: Universal Pictures

Högtider som präglar filmens värld är vanligt förekommande. Förutom jul så är andra exempel Halloween eller Valentines Day som det gjorts film kring. Dock är jul den högtid som det finns mest filmer kring. På senare år så har det också blivit allt mer populärt att olika TV-serier gör en julspecial. "The Simpsons" har till och med specialavsnitt kring nästan varje högtid.

LÄS OCKSÅ: Filmtopp listar 5 actionspäckade julfilmer 

Vad är det som gör att just julen gör ett sådant avtryck inom filmens värld? Kanske av det enkla skälet att det är så förknippat med värme och gemenskap. På så sätt kan julfilmer få en starkare emotionell uppfattning av tittarna. Detta kan i sin tur göra tittaren alldeles förblindad över filmens egentliga kvalité. För oj vad många genomusla julfilmer det finns.

Bara lugn. Filmtopp hjälper. När årets TV-bilaga skall gå till granskning så har Filmtopp satt samman en liten guide som kan ligga till vägledning.

Idag presenterar vi den första häften av vår lista:

10 julfilmer du måste se innan du dör #10-6


10. Love Actually (2003)

Ensemblen samlad på postern till Love Actually
Vi ser stjärnorna i Love Actually. Foto: Universal Pictures

Har du inte sett den? Se den. Är du en av de som sett den tio gånger? Nu får du ge dig.

Love Actually är den mest kärleksspäckade julfilmen av de alla och kanske det yttersta exemplet på vad en feel good-film är.

Filmen innehåller en massa småberättelser med teman om olika människors kärleksrelationer och försök till att hitta kärleken kring jul. Dessutom är rollistan fullständigt stjärnspäckad. Bland andra får vi se Bill Nighy, Colin Firth, Liam Neeson, Kiera Knightly, Hugh Grant och Martin Freeman!

En del av småberättelserna är riktigt bra. Andra rätt dåliga. Skaparen av filmen, Richard Curtis (Fyra bröllop och en begravning) gjorde senare en film på samma tema som utspelade sig under nyåret. Den innehöll dock enbart dåliga historier.

9. Ensam hemma (1990)

Ensam Hemma - ett måste för julafton
Joe Pesci gör en av sina få komedier i Ensam Hemma. Foto: SF Home Entertainment

Kevin McCallister (Macaulay Culkin) glöms kvar hemma när övriga familjen åker iväg för att fira jul. Klart att man som 8-åring skall passa på att utnyttja läget. Ensam i det stora huset lever Kevin ut sina drömmar. Men när juldagen närmar sig är det inte lika kul att vara ensam hemma...

Ensam hemma är sann barndomsnostalgi.

Som liten var Kevins kreativitet något av ett föredöme. Tänk så många fällor man annars skulle ha gått miste om att få pröva på. Kanske inte alltid till föräldrarnas förtjusning...

Filmen fick en mängd halvdana uppföljare.

8. Kråkguldet (1969)

kråk
Foto: Atlantic Film AB

Det går knappt en jul utan att jag tar mig tillbaka till Granhyttan i Bergslagen. Det här skapar julstämning! Kråkguldet, denna fantastiska TV-serie i regi av legenden Leif Krantz.

Handlingen utspelar sig under veckorna före jul i den lilla orten Granhyttan i Bergslagen. Under en skidutflykt med några skolkamrater hittar Staffan (Staffan Hallerstam) en guldklimp uppe vid Horngruvan på Kråkberget.

Han tror att det är Skarp-Eriks guld, som morfar berättat en spännande historia om. Nyheten om guldfyndet sprids snabbt och ungdomarna får både nyfikna skolkamrater, skolpersonal och mystiska främlingar efter sig, samtidigt som de förbereder ett julspel i skolan.

Förutom all spänning i Kråkguldet så får vi även ett fint tidsfoto över hur Sverige såg ut i slutet av 60-talet på landsbygden. Saker som gamla lanthandlar, gymnastiksalar, kemi på riktigt i skolan, grisfötter, dåtidens mode etc.

Kråkguldet är kanske ett av det mindre kända verken i regi av Leif Krantz. För somliga är han nog mer känd för Vi på Saltkråkan, Kullarmannen, Pojken med Guldbyxorna eller Pelle Svanslös. Ingen direkt dålig meritlista.

7. Fiendeland (org. titel Joyeux Noël, 2005)

fiendeland
Foto: Sony Pictures Classics

Ja, en krigsfilm till jul! Det var ju inte alls ett grabbigt val. Den här är riktigt bra.

Julafton 1914. I Skyttegravarna ligger de och väntar på varandra. Första världskriget har pågått ett halvår och det skulle ju redan vara över.

Miljontals män ligger ute i fält. Direktiven är klara. Skjut på allt som rör sig och förhindra varje motanfall till sista man. Förstärkningar är påväg. Julaftons timmar tickar. Inget sker. Ingen vill göra något. Tystnad.

Soldater med nationalitet från Tyskland, Frankrike, Skottland ligger på helspänn och tänker på de sina där hemma. I väntan på ingenting så sker plötsligt något. Någon börjar sjunga. En igenkänd melodi träder fram. Några fler sjunger med. En reser sig.

Fiendeland är en berättelse som inspirerats av verkliga händelser. Den visar på medmänsklighet. Att filmens karaktärer är flerspråkiga ökar också trovärdigheten för att ta sig till filmen. Något som annars kan vara till ett problem med just krigsfilmer. Att exempelvis Tyskarna snackar Engelska med knackig brytning. Det blir löjligt.

Fiendeland är en film som inte är till för att skapa julstämning. Snarare för att visa en annan dimension på vad julen har haft för betydelse för människor. Filmen Oscarsnominerades för bästa utländska film, 2005.

Tips! På British Imperial Museums i London finns till och med en liten utställning om händelsen som låg till grund för filmen.

6. Sunes jul (1991)

sunes jul
Foto: SVT

”Ta lite lax istället. Det är dyrt.”

På SVT:s Öppet Arkiv kan man sedan en tid ta del av gamla julkalendrar. Här hittar vi Sveriges bästa julkalender genom tiderna: Sunes jul.

Detta är visserligen ingen film utan snarare en mini-TV-serie.

I 24 avsnitt får vi följa familjen Andersson i jultider där pappan Rudolf (Peter Haber) utmärker sig. Avsnitt som Julbaket och Julbordet är svensk TV-historia.

Sunes jul är baserad på böckerna om Sune av författarna Anders Jacobsson och Sören Olsson. De skrev också böckerna om Bert som även de blev till en tv-serie och sedermera film.

Sune och Bert tillhör guldåldern över svensk barn-TV. Språket var hårdare. Humorn bättre och framför allt barnskådespelet på en högre nivå. När jag jämför dessa produktioner med dagens barn-TV så skäms jag. Det var bättre förr!

Detta var alltså nummer 10-6 i vår guide över julfilmer. Ha det fint gott folk så presenterar vi fortsättningen på listan imorgon!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL