Lista: Internationella kvinnodagen

Lista: Internationella kvinnodagen

Eric Diedrichs
Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 08:07 | Publicerad 08 mars 2014 kl. 16:03

Lars von Trier och bechdeltestet – viktiga för den internationella kvinnodagen

Idag är det internationella kvinnodagen, något som Filmtopp.se vill uppmärksamma.

Redan de senaste åren har det varit tydligt att kvinnor har fått ett större utrymme i filmvärlden. Det bjuds på allt fler och fler hjältinnor och kvinnliga huvudrollstagare. Det är som om att man äntligen insett att kvinnliga karaktärer är minst lika intressanta som manliga.

Personligen skulle jag vilja trycka på att kvinnliga karaktärer är ännu mer intressanta eftersom deras situationer oftast är mer komplexa i och med vår samhällsstruktur. Detta gör många gånger kvinnan till en slags naturlig underdog och älskar vi inte underdogkaraktärer? Visst, det har alltid funnits kvinnliga karaktärer i film men traditionellt sett har deras roller förminskats till att vara vackra sidofigurer utan större betydelse eller utsatta kvinnor som måste räddas av den manliga hjälten.

Kort om fem viktiga personer/filmer/händelser för kvinnor i film.

5. Lars von Trier

En regissör som alltid ställt sig på kvinnans sida är den danske mästaren Lars von Trier. De senaste åren har han nästintill uteslutet skildrat utsatta kvinnors liv. Både som martyrer och som starka individer. Hans senaste bidrag Nymphomaniac kanske är hans starkaste i frågan om både jämställdhet och jämlikhet.

Förutom att ständigt diskutera könsmaktsordning tar von Trier också upp religionens genushierarki (tydligast i Breaking the Waves) och kvinnans begränsade sexuella frihet (tydligast i Nymphomaniac). Vi får se vad som blir Triers nästa drag.

4. The Hunger Games

The-Hunger-Games-Mockingjay-Part-2-Featured
Foto: Lionsgate Films

Genom The Hunger Gams måste superstjärnan Jennifer Lawrence inspirerat miljontals tonårstjejer och yngre till att våga och orka stå upp för sig själva. Jag tror att denna filmserie betyder mer för dagens blivande och unga tonåringar än vad vi tror. Klart, jag skulle kunna nämna många fler tuffa actionfilmbrudar, men de flesta av dessa riktar sig antingen till en äldre och mindre formbar publik eller enbart fokuserar på att hämnas på män. Något som även om det har högt underhållningsvärde inte känns särskilt konstruktivt ur detta perspektiv.

TIPS: Amelia listar 9 filmer du borde se på internationella kvinnodagen

3. Juno

juno
Foto: Fox Searchlight Pictures

Juno, filmen om tonårstjejen Juno som blir gravid och inte vet hur hon ska ställa sig till situationen. Ska hon avbryta sin graviditet eller fullfölja den? En mainstream film som både diskuterar abort och filmar en scen i en abortklinik. Något som aldrig händer i amerikansk film. Om ämnet tas upp så tas det upp underförstått. Juno vågade diskutera kvinnans rätt att välja något som i sin tur blev väldigt omdiskuterat i USA.

2. Kathryn Bigelow

2008 blev Kathryn Bigelow den första kvinnliga Oscarsvinnaren för bästa regi med krigsfilmen The Hurt Locker (hon vann även årets bästa film med samma) och fyra år senare blev hennes film Zero Dark Thirty nominerad i kategorin årets bästa film. Nu är jag själv inget stort fan av Bigelow, tycker personligen att det finns tidigare filmer regisserade av kvinnor som har varit bättre och som förtjänar dessa priser mer, t.ex. Sophia Coppola för Lost in Translation och Jane Campion för Pianot. Men i vilket fall så är det ett viktigt erkännande för kvinnor i filmbranschen! Kan ju tillägga att Bigelow är en bra mycket roligare regissör än hennes triste, överskattade exmake James Cameron och att det var helt rätt att The Hurt Locker plockade regi och filmpriset framför hans överhypade, bleka Avatar.
 

1. Spridningen av Bechdeltestet

Fundera lite på det. Det är inte många filmer som lever upp till detta.Även om det går framåt för kvinnan i filmens värld så är det långt kvar. Det är skrämmande få filmer som klarar av något så simpelt som serieskaparen Alison Bechdels "bechdeltest". Ett test som har blivit populärt de senaste åren och har blivit något som många filmälskare och genusintresserade gärna använder sig av när de ser en ny film. Testet går ut på att en film måste ha:

1) minst två namngivna kvinnliga rollfigurer,

2) som pratar med varandra

3) om något annat än män.

Vi på Filmtopp ser fram mot att se vad filmvärldens kvinnor kommer att leverera framöver. Förhoppningsvis får vi njuta av ännu mer mångfacetterade bioupplevelserer.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL