Recension: 12 Years a Slave (2013)

12 Years a Slave – briljant drama om en man som förlorar allt, förutom hoppet.

12 YEARS A SLAVE, right: Chiwetel Ejiofor, 2013, film still, ph: Francois Duhamel/TM and Copyright ©Fox Searchlight Pictures. All rights reserved./courtesy Everett Collection
Foto: Fox Searchlight Pictures.

Film: 12 Years a Slave (2013)
Regi: Steve McQueen
Skådespelare: Chiwetel Ejifor, Benedict Cumberbatch, Michael Fassbender m.fl.
Genre: Drama

Redan efter fem minuter var det bara att lägga fördomarna på hyllan. 12 Years a Slave är inte någon typisk Oscarfilm utan ett originellt klyschfritt mästerverk baserat på en sann historia om den frie familjefadern Solomon Burke (Chiwetel Ejifor) som tvingas till slaveri. Salomon säljs först till den relativt sympatiske ranchägaren Ford (Benedict Cumberbatch) för att sedan hamna hos den omtalat stränge farmaren Edwyn Epps (Michael Fassbender).

Vad är det då som gör 12 Years a Slave så speciell?

1. Filmen känns väldigt naturlig. Dels så visar den upp detaljer om slaveriet som jag aldrig innan sett och dels så lyckas den balansera  en historia som lätt hade kunnat bli både sentimental och överdramatisk till att aldrig kännas för sockrad eller för skitig. Dessutom vågar McQueen provocera med långa plågsamma scener som bokstavligt talat får en att vrida sig i biostolen.

2. Filmen präglas inte av den ”god mot ond mentalitet” som är så vanligt förekommande i skildringar av förtryck. Karaktärernas beteende, oavsett vad man tycker om det, känns naturligt ur det aktuella samhällsperspektivet.

3. Varje skådespelare gör en förstklassig insats, särskilt Michael Fassbender. Dessutom finns så himla många fantastiska biroller som slaven Patsy (Lupita Nyong’o) som oturligt nog blir Epps ”favorit”, Epps svartsjuka fru (Sarah Paulson), rasistiske snickaren Tibeats (Paul Dano) och den kanadensiska strövaren (Brad Pitt, som också står som medproducent).

Kort sagt är 12 Years a Slave ett litet mästerverk inom genren. En framtida klassiker. 

betyg_4_5

About Eric Diedrichs 823 Articles
Ansvarig utgivare, chefredaktör och medgrundare av FIlmtopp.se. Oavsett om du håller med om vad jag skriver eller inte, kommentera gärna. Det finns alltid nya infallsvinklar att diskutera film med.