Bästa biroller – Filmtopp samlar birollskådespelarna

När jag skrev om Philip Seymour Hoffmans bortgång beskrev jag honom bland annat som birollskung. Därefter fick jag förfrågan att skriva en kort lista över vilka som står bakom honom i successionsordningen. Det alla har gemensamt här i listan är deras fantastiska förmåga att alltid göra en film sevärd. Det känns i stort sätt problemfritt att glo igenom en trist rulle bara för att få se dessa aktörers insatts, oavsett hur kort den är. Ibland har vi tur och får se dessa skådisar i huvudroller. Hur underbart det än är hoppas jag alltid i hemlighet att detta inte ska bli en vana eftersom jag föredrar att ha mina birollsfavoriter som ljusglimtar. 

Successionsordningen

Kjell Bergqvist/Bill Murray 

 
Kjell Bergqvist är Sveriges egen Bill Murray och Bill Murray är USAs egen Kjell Bergqvist. Frågan är vem som bäst porträtterar trötta, slitna brutna män bäst av dem. Murray är mer lakonisk medan Kjell Bergkvist är mer utåtagerande. Bergqvist har lite större hjärta medan Murray känns mer uppgiven. Tough call, möjligt att de får dela tron. 
 
Favoritbiroll Murray:  Den uppgivne rektorn Herman Blume i Rushmore (1998)
Favoritbiroll Bergqvist: Den till synes rigoröse sommarpappan Yngve Johansson i  Den bästa sommaren (2000) 


John Goodman 

Bastante Goodman är något extra. Hur underbar är han inte i Cohenbrödernas filmer eller som vice dekan Laybourne i tv-serien Community? Dessutom har han pondus och karisma nog för att rädda vilken skitfilm som helst. Synd att hans viktproblem hämmar hans produktivitet. 
 
Favoritbiroll: The Dudes hetsiga polare Walter Sobchak i The Big Lebowski (1998) 

Steve Buscemi

”Han som ser lite konstig ut”. En väldigt vanlig beskrivning av Steve Buscemi. Hans utseende kanske många gånger gjort det svårt för honom att få huvudroller men det är en gåva för oss birollfantaster. Buscemi får oftast spela diverse knepiga sorgliga eller/och roliga karaktärer, men stundom även rätt tunga actionroller. 
 
Favoritbiroll: Töntige retrosamlaren Seymour i Ghost World (2001)

Frances McDormand  

Frances McDormand lyckas alltid vara tuff och charmig. Hon fick en välförtjänt Oscar för hennes supersköna roll i Fargo (1996) som gravid polis och har ytterligare 3 nomineringar i bagaget. Hon är en ljusglimt att se fram mot i så gott som alla Cohenfilmer. 
Favoritbiroll: Bestämda och kontrollerande mamman Elaine Miller i Almost Famous (2000). Min första tanke var direkt på hennes roll i Fargo men det är rätt otydligt om hon har en biroll där eller inte.

William H. Macey 

William H. Macey kan se så fantastiskt bedrövad ut att jag börjar le när jag tänker på det och ofta får han spela just misslyckade karaktärer. Han gör det så himla bra och oftast med glimten i ögat. Ser fram mot att snart få nöta genom Shameless (2011-). 
 
Favoritbiroll: Deprimerade före detta genibarnet Donnie Smith i Magnolia (1999)

Successionsordningens Joker

Cristoph Waltz

 
Waltz fullständigt överglänser flera av filmbranschens tyngsta namn i sina Tarantinoroller, men samtidigt är dessa roller och hans bidrag i Carnage (2011) det enda jag har sett med honom. Om Waltz fortsätter leverera lika imponerande roller med större karaktärsvidd så kan han lika gärna ta och sätta sig på birollstronen direkt, men om det visar sig att han alltid mer eller mindre kommer spela på samma kort som i dessa filmer kan han gått få vänta. Det är ett bar kort, men Kjelle och Murray sitter på spader ess med sina återkommande brutna män. Antar att det mest rättvist vore att kika genom Christoph Waltz tyska filmer innan jag uttalar mig helt. 
Favoritbiroll: Iskalle Hans ”The Jew Hunter” Landa i Inglorious Basterds (2009)
 
Det var svårt att välja ut tronarvingar bland alla fantastiska skådespelare där ute. Om DU tycker att jag har missat någon eller helt och hållet överskattat en annan, känn dig fri att kommentera nedanför. Dessutom, glöm inte bort att rösta på din favorit i högerspalten.
 
About Eric Diedrichs 631 Articles
Ansvarig utgivare, chefredaktör och medgrundare av FIlmtopp.se. Oavsett om du håller med om vad jag skriver eller inte, kommentera gärna. Det finns alltid nya infallsvinklar att diskutera film med.

2 Comments on Bästa biroller – Filmtopp samlar birollskådespelarna

  1. Precis som du skriver Ellen, s hade jag glmt Paul Rudd. Dligt av mig!Rudd r en underbar birollskdespelare som r vrd att vara med p vr lista. Samtidigt skulle det vara svrt att ta bort ngon av de andra.

Comments are closed.

Inline
Inline