De 20 bästa filmerna från 1930-talet

De 20 bästa filmerna från 1930-talet

Filmtopp
Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 13:07 | Publicerad 17 juli 2017 kl. 20:07

Hollywoods Historia tar farväl av 1930-talet och välkomnar 1940-talet! 

Filmtopps Eric Diedrichs och David Lindahl har hållit dig i handen genom Hollywoods 1930-tal. Här kommer en sammanställning av de bästa filmerna som årtiondet hade att erbjuda.

Det har varit ett nöje att få guida dig käre läsare under Hollywoods 1930-tal. Tillsammans har vi tagit upp ämnen som färgfilmens genombrott, hur depressionen påverkade filmindustrin, Universals monsteruniversum, rivaliteten mellan Boris Karloff och Bela Lugosi, gangsterrullarnas genombrott, screwball-genren, musikalernas frammarsch, Walt Disneys tidiga år och uppväxt, filmmusikens födelse och 1939 "The Motion Pictures' Greatest Year". 

Men innan vi ringer in det nya decenniet vill vi göra en sammanställning av de absolut bästa filmerna Hollywood lyckades frambringa under 1930-talet. För att göra det hela så följsamt och logiskt som möjligt, och sett till filmernas höga kvalitet, har vi sorterat titlarna efter kronologisk ordning.

Hedersomnämnanden:

Sex stycken filmer som vi hade i åtanke men som tyvärr hamnade precis utanför topp 20 listan, men ändå väl värda att nämna.

Dracula (1931)

Bela Lugosi står som Dracula lutande över en kvinna som sover.
Foto: Universal Pictures

Den osynlige mannen (The Invisible Man, 1933)

En närbild på Den osynlige mannen. Han har på sig sina svarta solglasögon och hatt. Hans ansikte är inlindat i bandage.
Foto: Universal Pictures

Frankensteins brud (The Bride of Frankenstein, 1935)

Frankensteins brud i "The Bride of Frankenstein"
Foto: Universal Pictures

Skandalerna kring Julie (Jezebel, 1938)

Henry Fonda ligger med huvudet i Betty Davis knä i "Jezebel"
Foto. Warner Bros.

Seger i mörkret (Dark Victory, 1939)

Bette Davis och Humphrey Bogart i "Dark Victory"
Foto: Warner Bros.

Ninotchka (1939)

Greta Garbo håller i en karta och frågar om vägen i "Ninotchka"
Foto: Metro-Goldwyn-Mayer

Nedan listar vi de bästa filmerna från 30-talet.

Bästa filmerna från 1930-talet

På västfronten intet nytt (1930)

Stillbild från "På västfronten intet nytt"
Foto: Universal Pictures

Handling: Under det förödande första världskriget får vi följa en ung aspirerande tysk soldat som skickas till västfronten. Krig är dock inte så glamoröst som det låter och långsamt bryts hans sinne och psykologiska välmående ner under stridigheterna.

Motivation: En påkostad film som verkligen berör och en föregångare till många av filmhistoriens krigsfilmer. Scenerna på västfronten är både horribla och psykologiskt påfrestande att bevittna. Krig är ett helvete.

Stadens ljus (1931)

Charlie Chaplin i "Stadens ljus"
Foto: United Artists

Handling: Den lille luffaren förälskar sig i en fattig blomsterförsäljare och tror att han måste upprätthålla en illusion om att han är förmögen för att vinna hennes hjärta.

Motivation: Stadens ljus är en charmig liten historia med stort hjärta. Några av Charlie Chaplins roligaste sekvenser återfinns här. En given favorit är när den lille luffaren försöker stoppa en berusad främling från att ta livet av sig.

Frankenstein (1931)

Boris Karloff i "Frankenstein"
Foto: Universal Pictures

Handling: Den unge forskaren Henry Frankenstein har blivit besatt av idén att återge liv. Han har tillsammans med sin puckelryggade assistent Fritz, plundrat gravar för att sy ihop en kropp åt den hjärna han snart ska återaktivera. En stormig natt går experimentet i lås och vad som tidigare har varit dött får puls. Problemet är bara att hjärnan de har installerat inte riktigt har de egenskaper som de hade förväntat sig.

Motivation: Frankenstein är inte bara visuellt slående, utan också emotionellt slagkraftig. Boris Karloffs mästerliga rolltolkning av "monstret" är mångfacetterat och gripande. Hur han väljer att göra monstret "mänskligt" är ett genidrag som har lämnat stora avtryck i filmhistorien. En banbrytande skräckfilm som fortfarande har sin alldeles unika plats i populärhistorien.

Freaks (1932)

En del av ensemblen i "Freaks"
Foto: Metro-Goldwyn-Mayer

Handling: En kringresande cirkus med missbildade individer, "freaks", som sidounderhållning, får problem när den vackra kvinnan, vars trapetsnummer är en av cirkusens höjdpunkter, gifter sig med en kortväxt bland "freaksen". De andra misstänker genast att hon enbart är ute efter hans pengar och problem hopar sig nästan omedelbart.

Motivation: En för sin tid väldigt vågad film med ett tema som inte har berättats på samma sätt sedan dess. Tod Browning fick strida hårt för att filmen skulle bli gjord och tvingades nästan omgående efter bara några få visningar att kapa 20 minuter på den. Trots det håller den nedklippta versionen väl och levererar ett bra budskap om vad det egentligen innebär att vara människa, trots fysiska och psykologiska olikheter.

Scarface – Chicagos siste gangster (1932)

Stillbild ur "Scarface – Chicagos siste gangster"
Foto: United Artists

Handling: I den ikoniska gansterrullen Scarface – Chicagos siste gangster får vi följa Tony Camontes färd från underhuggare till fruktad maffiaboss. Resan präglas av våld och är kantad av rivalitet. Inte blir det lättare heller när Tony får upp ögonen för sin chefs flickvän.

Motivation: Regissören Howard Hawks Scarface - Chicagos siste gangster är en stilsäker film, som influerar filmskapare än idag. Lägg märke till den närmast surrealistiska symbolismen som återfinns lite här och var i det precisa bildspråket.

Vi har tidigare gjort en jämförelse mellan Scarface – Chicagos siste gangster och Brian De Palmas remake, Scarface, från 1981 med Al Pacino i huvudrollen. Passa på och läs om de två filmernas tunga strid.

42:a gatan (1933)

Stillbild ur "42:a gatan"
Foto: Warner Bros.

Handling: För att hjälpa sin flickvän Dorothy att slå igenom, ser förmögne Abner till att kungen av Broadway, Julian Marsh, sätter upp en ny musikal med Dorothy i huvudrollen. Den hemligt sjuke Marsh driver sin ensemble allt hårdare och mer skoningslöst. När Dorothy bryter en vrist får en av körflickorna, Peggy, chansen att bli Broadways nya stjärna.

Motivation: 42:a gatan är lika delar fantastisk dansfilm som kritik på den sexism som präglar underhållningsbranschen och samhället i stort. Åsikterna verkar dock gå isär om filmen är en kritik eller snarare en ofrivillig spegling av hur obekymrat öppen och självklar objektifieringen av kvinnan var. Vad det däremot råder stor enighet om, är att denna arketyp för "backstage-musikaler" präglas av häftiga och innovativa dansnummer.

Fyra fula fiskar (1933)

Tre av bröderna Marx i "Fyra fula fiskar"
Foto: Paramount Pictures

Handling: I fantasilandet Freedonia blir den knasige Rufus T. Firefly vald till president och ställer genast till med besvär när han förklarar krig mot grannlandet Sylvania, enbart på grund av en förmögen kvinna.

Motivation: Bröderna Marx stora genombrott och kanske bästa film. Humor har aldrig varit mer skruvat och tillsammans kompletterar bröderna varandra väl. Från den snabbt talande skojaren Groucho, till fejk-italienaren Chico och den på film stumme Harpo Marx

King Kong (1933)

Stillbild från "King Kong"
Foto: Radio Pictures

Handling: En filmproduktion reser till en tropisk ö för att filma i naturen. Deras inspelning kan dock inte pågå länge för de upptäcker snart att ön styrs av ingen mindre än jättegorillan Kong som snabbt fattar tycke för huvudskådespelerskan i filmen.

Motivation: En odödlig klassiker som startade en monster-genre, fortfarande aktiv än idag. King Kong var inte bara tekniskt banbrytande med sina effekter utan ställde också för sin tid mycket provocerande frågor om mänsklighetens girighet och vår inställning till naturen. Ett måste för alla filmälskare.

Det hände en natt (1934)

Stillbild ur "Det hände en natt"
Foto: Columbia Pictures

Handling: En bortskämd och rik arvtagerska rymmer från sina hemförhållanden och får hjälp på vägen av en ung man. Vad hon dock inte vet är att han egentligen är en reporter ute efter en smaskig historia.

Motivation: Screwballs-grenrens verkliga fader. Här krockar samhällsklasser hej vilt i klassisk Frank Capra-anda. Skojiga scener blandas med hintar om tråkiga klassklyftor och högmod.

Moderna tider (1936)

Charlie Chaplin i "Moderna Tider"
Foto: United Artists

Handling: Charlie Chaplin är tillbaka som den lille luffaren och den här gången brottas han med det industriella samhällets framfart.

Motivation: Moderna tider innehåller flera av Chaplins kanske bästa komiska stunder som: den automatiserade matmaskinen, ögonblicket när han plötsligt blir ledare för ett protesttåg och när han ikoniskt fastnar och blir "ett" med maskinerna. Förutom detta ställer filmen också frågor kring vart vårt samhälle är på väg och hur vi ska handskas med det.

Snövit och de sju dvärgarna (1937)

Snövit dansar med de 7 dvärgarna.
Foto: Walt Disney Productions

Handling: Snövit bor på slottet hos sin styvmor som är drottning. Hon tvingas dagligen städa eftersom drottningen är avundsjuk på hennes vackra utseende och beordrar till slut en jägare att döda henne. Snövit flyr till skogs och hamnar i en liten stuga bland sju dvärgar.

Motivation: Snövit och de sju dvärgarna är av flera själ en av filmhistoriens stora milstolpar. Det är kanske den riktigt första tecknade långfilmen som vann mark och samtidigt också den första färgfilmen. Disney var enbart en liten studio innan filmens framgång och efterfrågan på fler tecknade filmer ökade lavinartat efteråt.

Ingen fara på taket (1938)

Cary Grant och Katharine Hepburn möter en leopard i "Ingen fara på taket"
Foto: RKO Radio Pictures

Handling: Paleontolog-professorn David behöver endast ett ben till för att färdigställa sitt stora dinosaurieskelett, men samtidigt måste han också säkra en donation till museet på en miljon dollar. Allting går dock snett när han plötsligt träffar den snurriga kvinnan Susan och hennes tama leopard.

Motivation: En av screwballs-genrens stora mästerverk där Cary Grant verkligen får spela ut hela sitt komiska register. Fars blandas med fysisk humor och snabba repliker.

En dam försvinner (1938)

Stillbild ur Alfred Hitchcocks "En dam försvinner"
Foto: United Artists

Handling: En kvinna som reser genom Europa med tåg träffar på en äldre dam som senare plötsligt försvinner. Men ingen annan på tåget säger sig ha sett den äldre damen eller tror på kvinnans berättelse. Plötsligt svävar hon i livsfara.

Motivation: Alfred Hitchcocks sista brittiska film innan resan till Hollywood är en psykologisk historia blandad med engelsk charm. Den tar några oväntade svängar och levererar fina överraskningar innan slutet.

Robin Hoods äventyr (1938)

Errol Flynn som Robin Hood i "Robin Hoods äventyr"
Foto: Warner Bros.

Handling: Med kung Rikard tillfångatagen på väg hem från korstågen, tar prins John makten och styr landet med tyranni. Det är upp till Robin Locksley att ta till vapen och leda upproret mot den falska monarken.

Motivation: Stumfilmstidens Douglas Fairbanks som Robin Hood i all ära, men det var Errol Flynn som gjorde karaktären odödlig. Aldrig förr har mannen som tar från de rika och ger till de fattiga, varit listigare och mer rättfärdig. En snygg påkostad färgfilm med fantastiska biroller av bland andra Claude Rains som prins John och Olivia de Havilland som lady Marian.

Borta med vinden (1939)

Clark Gable och Vivien Leigh håller om varandra i "Borta med vinden". En film som ständigt klassas som en av de bästa filmerna i historien.
Foto: Selznick International Pictures

Handling: På plantagen Tara bor Scarlett O'hara med sin familj och har fram tills nu levt ett stabilt liv i ovisshet om världens bekymmer. Men allt det är på väg att förändras när det amerikanska inbördeskriget nalkas. Krigslusten kring sydstatarna är inte enhetlig men helt säkert är att ingen kommer att gå förändrad ur det förödande kriget som närmar sig.

Motivation: En av filmhistoriens mest storslagna och episka filmer någonsin. Historien om Scarlett O'hara och hennes älskade land Tara är en gripande saga om mod och envishet. Borta med vinden växlar snabbt tempo och är trots sina nästan fyra timmar, ett rappt och mycket självsäkert äventyrs-drama.

Diligensen (1939)

John Wayne på häst i "Diligensen"
Foto: United Artists

Handling: Ett gäng främlingar hamnar tillsammans på en diligens på väg till New Mexico från Arizona. Ombord finns även Ringo the kid, en känd laglös. Tillsammans måste de samarbeta för att undgå de aggressiva indianerna i trakten och komma fram med livet i behåll.

Motivation: John Wayne hade gjort western-film sedan flera år tillbaka men detta blev hans stora genombrott. Regissören John Ford revolutionerade filmindustrin med ny teknik och satte western-genren på kartan.

Mr. Smith i Washington (1939)

James Stewart i "Mr. Smith i Washington"
Foto: Columbia Pictures

Handling: Mr. Smith är en naiv ung man som plötsligt får chansen att fylla en plats i den amerikanska senaten. Viljan att förändra och tron på den rådande demokratin är stor hos honom, men han får snart på nära håll bevittna orättvisor och det byråkratiska klimatet bland landets ledare.

.Motivation: Var på sin tid och även idag en riktigt känga till de styrande i USA. Regissören Frank Capra var själv väldigt politisk och blandade här humor med allvar för att få fram sitt budskap. Filmen gav James Stewart sitt riktigt stora genombrott och påbörjade hans väg mot odödlig stjärnstatus.

LÄS OCKSÅ: Filmtopps porträtt på James Stewart

Ringaren i Notre Dame (1939)

Charles Laughton som Quasimodo i "Ringaren i Notre Dame"
Foto: RKO Radio Pictures

Handling: Den isolerade klockringaren Quasimodo styrs hårt av sin rigoröse herre, chefsåklagare Claude Frollo. En dag när zigenarflickan Esmeralda flyr in i Notre Dames katedral förändras allt.

Motivation: Ringaren i Notre Dame är en av litteraturhistoriens mest fascinerande och fängslande historier. William Dieteries film från 1939 står sig fortfarande som den bästa filmatiseringen. Charles Laughton gör en sanslöst stark rolltolkning som den puckelryggige klockringaren.

Trollkarlen från Oz (1939)

Bild från "Trollkarlen från Oz"
Foto: Metro-Goldwyn-Mayer

Handling: Dorothy Gale sveps iväg av en tornado och hamnar i fantasilandet Oz. Tillsammans med en fågelskrämma, en plåtman och ett lejon tar hon sig genom landet i jakt på en trollkarl som kan hjälpa henne att återvända hem.

Motivation: En tidlös klassiker som förutom humor och ett charmigt äventyr, ger oss något att fundera över när det kommer till vad det innebär att våga leva och hitta sig själv. Trollkarlen från Oz gjorde Judy Garland till en stjärna och säkrade hennes namn i historieböckerna. Inte minst tack vare hennes framförande av låten "Over the Rainbow".

Svindlande höjder (1939)

Laurence Olivier och Merle Oberon i "Svindlande höjder"
Foto: United Artists

Handling: Följer de tragiska ödena för de boende i norra England på gården Wuthering Heights. Den unga stallpojken Heathcliff förälskar sig i godsherrens dotter Cathy, en förbjuden kärlek som föraktas av övriga familjen. Bygger på Emily Brontës roman med samma namn.

Motivation: Det är svårt att hitta en mer väl berättad mörk historia om 1800-talets aristokrati och orättvisor i England. Heathcliff är en metafor för orättvist behandlade i samhället och en lärdom i vad blind kärlek och hat gör med oss som människor. Ett mästerverk!

Avslutande ord

Med presenterade filmer i åtanke, är det svårt att argumentera emot att 1930-talet var ett starkt årtionde för den amerikanska filmindustrin. Faktum är att några av de absolut bästa filmerna som någonsin har producerats gjordes under årtiondets sista år och det är knappast någon slump att majoriteten av filmerna på vår lista är från just 1939 – "The Motion Pictures' Greatest Year". Vi tänker givetvis på oemotståndliga mästerverk som Borta med vinden, Mr. Smith Goes to Washington, Trollkarlen från Oz, Ringaren i Notre Dame, Svindlande höjder och Diligensen.

Vi hoppas verkligen att vår artikelserie hjälper dig att få upp ögonen för film som du kanske annars inte skulle hittat eller sökt upp. Nu är det dags att ta farväl av 1930-talet och slänga sig in i 1940-talet. Ett årtionde av politiskt tumult, ett förödande världskrig och en himla massa bra film.

Detta är Filmtopps 20 favoritfilmer från 1930-talet. Håller du med?

Eric Diedrichs och David Lindahl

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL