Dessa avsnitt måste du se – om du vill kunna hänga med i Twin Peaks säsong 3

Den tjugoförsta maj återvänder den kultiga tv-serien Twin Peaks med ett två (!) timmar långt avsnitt – efter 25 år i tystnad. Så här kan du förbereda dig.

Jag är ett jättestort fan av Dale Cooper, paj, Audrey Horne och The Log Lady så jag räknar bokstavligen ned dagarna till Twin Peaks återkomst. Jag har dessutom haft framförhållning nog att se om både serien och filmen Twin Peaks: Fire Walk With Me (1992) väldigt nyligen – men jag inser att alla inte har haft samma resurser av tid som en student utan extrajobb har. Vissa kanske inte ens har sett serien alls, men ändå kommer att bli sugna på att hoppa på tåget om det visar sig att säsong tre också är lika mästerlig.

Därför har jag varit snäll nog att både göra mina egna överläggningar men också scanna igenom nätet efter olika sajter  som fixat ihop listor på de viktigaste avsnitten att se om du vill hänga med i säsong tre utan att behöva plöja igenom två (låt oss vara ärliga, vår kärlek till trots) ganska ojämna och ibland lite långdragna säsonger. Jag har sammanställt sajternas omdömen och försökt komprimera så mycket jag kunnat – här är avsnitten du bara måste se!

Säsong 1, avsnitt 1: Pilotavsnittet.

Ett alldeles oförglömligt avsnitt av många anledningar och jag får alltid lika mycket gåshud varje gång jag ser vad som spolats upp på den disiga stranden några minuter in, till Badalamentis helt sinnessjukt vackra stråkar. Debuten (som imponerar starkt i och med hur snabbt den lyckas framhäva seriens… ”lite speciella” ton) är givetvis en väldigt bra start av många anledningar: Karaktärer som Dale Cooper (Kyle MacLachlan), Donna Hayward (Lara Fynn Boyle) och Audrey Horne (Sherilyn Fenn) kommer att hänga med länge och att få en riktig introduktion till dem är absolut vitalt – avsnittet ger oss också en tydlig inblick i seriens premiss: Who killed Laura Palmer? 

Säsong 1, avsnitt 3: Zen, or the Skill to Catch a Killer.

Ett avsnitt som är helt fullt av briljanta scener; Dale Coopers brandtal om Tibet och hans metoder för att ta reda på byns mysterier är fenomenala bitar. Avsnittet har prisats för att vara det första som verkligen fördjupar serien och fångar in en, får en att inse att Twin Peaks inte bara är den vanliga detektivhistorien utan att mycket mer bisarra saker står på spel. Eller som sajten Vulture skriver, ”det här är avsnittet som knyter samman allt: mytologin, mysteriet, karaktärerna, seriens ton”. Jag kunde inte hålla med mer.

Säsong 1, avsnitt 8: The Last Evening.

Ja, ett hopp fram till säsongsavslutningen! Du kommer att missa mycket fantastiskt, men Twin Peaks är också mycket fluff och vill du bara ha det allra, allra viktigaste så – ja – det funkar faktiskt. Det här avsnittet talar väl lite också för sig självt, en säsongsavslutning knyter ju till mångt och mycket ihop säcken (men kanske inte lika mycket här som i andra serier). Men också för att det är ett så extremt actionfyllt avsnitt – det händer verkligen spännande saker hela tiden och slutet har en cliffhanger som heter duga.

Säsong 2, avsnitt 1: May the Giant Be With You.

Åter en start på något sätt och avsnittet blir nästan omöjligt att inte välja att se efter tidigare nämnda cliffhanger. Men det är också viktigt för att det tar oss allt djupare in i den mystiska mardrömmen – en viss storväxt person gör sig till känna, misstankar riktas mot dubiösa ugglor och flera av citaten som cirkulerar kring de som kan seriens mytologi kommer just härifrån. Helt klart väldigt värt en titt för den som vill förstå Twin Peaks.

Säsong 2, avsnitt 7: Lonely Souls.

Trippar, mardrömmar och hemska svar på stora, stora frågor. Avsnitt 7 hade kanske, om man ska vara väldigt krass, på det stora hela kunnat vara bland de sista avsnitten i serien just för att avsnittet avslöjar så pass mycket om det vi gått och funderat på under seriens gång. Avsnittet är dessutom regisserat av Lynch och låter en viss – helgrym – skådespelare verkligen visa vad han går för.

Säsong 2, avsnitt 22: Beyond Life and Death.

Ett femton avsnitt långt hopp? Tro mig, det funkar – häremellan finns, som alltid, briljanta scener men det är också mer dokusåpa än någonsin tidigare. Avsnitt 22 är dock kanske fortfarande bland det konstigaste som sänts på tv och det måste helt enkelt bara upplevas, på samma sätt som stargate-sekvensen i 2001: Ett rymdäventyr (1968)Ord räcker inte till.

Förhoppningsvis underlättar det här i din upptagna vardag – se verkligen till att ge Twin Peaks en chans!

Testa också vår quiz: Hur mycket kan du om Twin Peaks?

Håller du med om listan? Hade du velat lägga till ett avsnitt? Kommentera!

About Daniel Turfors 84 Articles
Musikälskande filmtittare som pluggar journalistik och söker efter en hemlig portal till Wes Andersons universum.