Årets bästa trailers (2016)

Nästan varje dag släpps nya trailers till bioaktuella filmer. Under året startade jag en artikelserie kallad, Veckans trailers. Där skriver jag om alla nya klipp och filmer som kommer till Sverige. Nedan listar jag, utan rangordning, mina favoriter från 2016.


Captain America: Civil War (2016) – Andra officiella trailern

Regi: Anthony Russo, Joe Russo
Med:
Chris Evans, Robert Downey Jr, Scarlett Johansson m.fl.
Genre:
 Action, Sci-fi
Svensk premiär:
 27 april

Handling. När efterskalven från The Avengers stora slag har lugnat sig, utvecklas olika syner på hur de ska få agera i samhället. Detta delar hjältarna i två sidor med Captain America och Iron Man i varsin spets. Vänner har helt plötsligt blivit fiender.

Motivering. Trailern tar ett känslomässigt tag om sin publik och avslöjar både dramatiken, mörkret och wow-faktorerna utan att avslöja för mycket konkret handling.

Läs också: Recension: Captain America: Civil War (2016)


Sausage Party (2016) – Första Red Band-trailern

Regi: Greg Tiernan, Conrad Vernon
Med:
Kristen Wiig, James Franco, Jonah Hill m.fl.
Genre: 
Komedi, Äventyr
Svensk premiär: 
17 augusti

Handling. Maten tror att de är lyckligt utvalda när de handlas i butiken och får följa med människorna hem. Men sanningen bakom deras öden går snart upp för dem och nu måste de varna resten av varorna.

Motivering. En snygg uppbyggnad och vändningen kommer lika överraskande för publiken som för filmens karaktärer. Vi får en lagom dos av filmens komiska kaliber samtidigt som dramatiken tar ett hårt grepp om oss.

Läs också: Recension: Sausage Party (2016)


Florence Foster Jenkins (2016) – Internationella teaser-trailern

Regi: Stephen Frears
Med:
Meryl Streep, Hugh Grant, Simon Hellberg m.fl.
Genre:
 Komedi, Drama
Svensk premiär:
 26 augusti

Handling. Florence Foster Jenkins drömmer om att slå igenom som operasångerska. Problemet är bara att hon inte är medveten om hur otroligt dålig hon är. Hennes make och manager, St Clair Bayfield är fast besluten att till varje pris skydda henne från sanningen.

Motivering. Trailern är lekfull och teaterpublikens reaktioner väcker nyfikenhet av både humor och dramatik. På mindre än 60 sekunder får vi en tydlig bild av filmens själ.

Läs också: Recension: Florence Foster Jenkins (2016)


Hitta Doris (2016) – Första officiella trailern

Orginaltitel: Finding Dory
Regi:
Andrew Stanton, Angus MacLane
Med:
Ellen DeGeneres, Albert Brooks, Hayden Rolence m.fl.
Genre:
Äventyr, Komedi
Svensk premiär:
 26 augusti

Handling. Doris får plötsligt tillbaka svaga minnen av sin familj och ger sig ut på en ny fantastisk resa för att försöka hitta dem.

Motivering. Som uppföljare på en älskad film är vi redan bekanta med karaktärerna. Trailern har flera referenser till föregångarens höjdpunkter samtidigt som nya klipp lockar fram skratt och spänning för både ny publik och gamla fans.

Läs också: Recension: Hitta Doris (2016)


The Shallows (2016) – Teaser-trailern

Regi: Jaume Collet-Serra
Med:
Blake Lively, Óscar Jaenada, Sedona Legge m.fl.
Genre:
 Drama, Thriller
Svensk premiär:
 9 september

Handling. Nancy blir attackerad av en haj när hon surfar och blir strandsatt på en klippa alldeles intill kusten. Trots så nära till säkerheten kan hon inte lämna sin trygga plats utan att riskera sitt liv.

Motivering. Trailern ger rysningar i klass med Spielbergs klassiska Jaws (1975). Enkel men extremt effektiv.

Läs också: Recension: The Shallows (2016)


Doctor Strange (2016) – Teaser-trailern

Regi: Scott Derrickson
Med:
Benedict Cumberbatch, Rachel McAdams, Tilda Swinton m.fl.
Genre:
 Äventyr, Fantasy
Svensk premiär:
 28 oktober

Handling. När hans karriär som kirurg förstörs får den arrogante, Dr Stephen Strange, chansen att bli elev till en trollkarl som kan lära honom magi och att skydda jorden från ondska.

Motivering. Vi slängs in i de djupaste trollkonsterna och wow-faktorn är enorm. Vi blir lika hängivna att få veta mer om magin som Steven Strange själv.

Läs också: Recension: Doctor Strange (2016)


Fantastiska vidunder och var man hittar dem (2016) – Teaser-trailern

Orginaltitel: Fantastic Beasts and Where to Find Them
Regi:
David Yates
Med:
 Eddie Redmayne, Ezra Miller, Colin Farrell m.fl.
Genre:
Äventyr, Fantasy
Svensk premiär:
16 november

Handling. Filmen är baserad på boken skriven av Harry Potter-författaren, J.K Rowling, med samma titel. Historien utspelar sig ett 70 år innan Harry och hans vänner börjar på Hogwarts. Trollkarlen Newt Scamander reser världen runt för att rädda utrotningshotade vidunder. Under ett besök i New York City råkar några smita vilket ställer till stor uppståndelse.

Motivering. Med en helt ny ton än Harry Potter-serien fick denna spinoff hela världen att längta efter mer magi. Trailern balanserar utmärkt referenser från de gamla filmerna med välbekant musik och namn samtidigt som den har en helt ny approach på den magiska världen som vi ännu inte känner till.

Läs också: Recension: Fantastiska vidunder och var man hittar dem (2016)


About Oscar Vilhelmsson 154 Articles
Jag studerar filmvetenskap på Lunds Universitet och älskar att hitta nya guldkorn inom alla olika genres. Tar gärna emot tips på mindre kända verk.