10 Hemligheter om Game of Thrones – Visste du detta?

TV-serien Game of Thrones närmar sig slutet av sin sjätte säsong och är större och mer uppmärksammad än någonsin. Det senaste avsnittet, episod 9 – Battle of the Bastards, har redan blivit framröstad till det bästa genom hela serien med 10,0 i betyg från över 73000 fans på IMDb (jag själv inkluderad). Varför inte ladda inför säsongsavslutningen med en liten lista av fun facts?

1. Tyrion Lannister är seriens huvudperson – enligt matematik

6-20tyrion

Genom serien har ingen karaktär varit med i alla avsnitt. Bara tre karaktärer har varit med i samtliga episoder av en hel säsong; Lena Heady (Cersei Lannister) och Jack Gleeson (King Joffrey Baratheon) var med i hela säsong 1, och Peter Dinklage (Tyrion Lannister) var med i alla avsnitt av säsong 2 och 5. En grupp matematiker har dessutom granskat böckerna av George R. R. Martin och kommit fram till att det är just Tyrion som möter och har haft inflytande över flest karaktärer. Deras slutsats blev därmed att han är seriens huvudperson.

2. Ramsay Bolton kunde varit Jon Snow

ramsay-1920

Iwan Rheon som spelar Ramsay Snow Bolton provspelade först för rollen som Jon Snow och slutade som tvåa i tävlingen mot vinnaren Kit Harrington.

3. Världen är full av Khaleesis

Daenerys-Targaryen-Season-4-daenerys-targaryen-37215647-4928-3280

Trots att det egentligen är en titel för Dothrakernas drottning har många fans tagit till sig namnet Khaleesi och gett det till sina döttrar. Enligt USA:s Social Security Administration var namnet år 2013 det 1021:e poluläraste och året därpå det 755:e, vilket innebär att Khaleesi bara blir populärare och populärare.

4. The Red Woman som Lion Queen?

melisandre game of thrones

Det var faktiskt nära att bli så. Carice van Houten var först sugen på rollen som Cersei Lannister och blev ombad att provspela för den. Hon var dock upptagen med inspelningen av Intruders och var tvungen att tacka nej.

5. Sjätte säsongen är den dyraste hittills

game-thrones-season-6-tyrion

Ja, och det syns också! Den sjätte säsongen har varit episk på alla sätt och vis och i april skrev journalisten James Hibberd från Entertainment Weekly att seriens budget nu överskrider 10 miljoner dollar per avsnitt. Jämförelsevis behövde produktionen böna och be HBO om två extra miljoner för att spela in The Battle of Blackwater i säsong 2. Notan slutade då på 8 miljoner dollar.

6. Läser bara sina egna scener

margaery-tyrell-game-of-thrones-1

Natalie Dormer undviker att läsa några andra scener än de som är av betydelse för hennes karaktär, Margaery Tyrell, för att hon inte vill spoila handlingen för sig själv. I en intervju har hon sagt att hon såg hela första säsongen som ett fan, och när hon själv blev rollsatt ville hon inte förlora känslan av att följa serien som det viset. Så när en ny säsong av Game of Thrones har premiär sitter hon i soffan och ser handlingen för första gången, precis som vi andra i publiken.

7. Sophie Turner blev lurad om Jon Snows öde

6f0488f0-0036-0134-e74a-0a315da82319

Innan inspelningen av säsong 6 började var Kit Harrington tvungen att ljuga för sina kollegor om Jon Snows öde. Vissa genomskådade bluffen men Sophie Turner, som spelar Sansa Stark, köpte historien helt och hållet. Hon skrev ett långt brev om hur mycket hon älskade att jobba ihop med Harrington, som han säger sig ha sparat för skojs skull.

8. Lena Headey hade en stand-in under Cerseis botgöring

cersei-lannister_0

Under scenen i slutet av säsong 5 av Game of Thrones när Cersei Lannister går sin nakna botgöringsvandring genom King’s Landing, använde sig skådespelerskan Lena Heady av en stuntperson. Trots att hon gjort nakenscener tidigare så ville hon inte göra det den här gången. Hon har sagt att hon är en väldigt känslosam aktris och trodde inte att hon skulle kunna hålla sin roll äkta under hela inspelningen.

9. Linser var avgörande

Maisie-Williams-in-Game-of-Thrones-Season-6

Maisie Williams var tvungen att bära smärtsamma linser när hon spelade en blind Arya Stark/No One i Braavos. Hon har berättat att hon i många klipp hade tjocka linser som hon inte kunde se igenom och var blind på riktigt. Men i stridsscenerna var de transparenta i säkerhetssyfte.

10. Peter Dinklage var det enda tänkbara alternativet

The winner for Best Performance by an Actor in a Supporting Role in a Series, Mini-Series or Motion Picture Made for Television Peter Dinklage poses with the trophy at the 69th annual Golden Globe Awards at the Beverly Hilton Hotel in Beverly Hills, California, January 15, 2012. AFP PHOTO / Robyn BECK (Photo credit should read ROBYN BECK/AFP/Getty Images)

När inspelningarna till Game of Thrones skulle starta, så hade författaren George R. R. Martin redan två rollsättningar klar för sig – Sean Bean som Ned Stark, och Peter Dinklage som Tyrion Lannister. Dinklage var mest given. Martin kunde inte föreställa sig någon annan i rollen, och ingen annan provläste för den. Och med tanke på att den än så länge har gett Dinklage två Emmys och en Golden Globe var det tur att han inte tackade nej till rollen, vilket han var nära på att göra eftersom han inte ville göra fantasy.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Game of Thrones säsong 7 – Filmtopp.se

Comments are closed.

UA-71883076-1
Inline
Inline